VNETE DLESNI / GINGIVITIS

 

Gingivitis je napredovano stanje vnetih dlesni, ki nastane zaradi kopičenja zobnih oblog, specifičnih kemičnih spojin, travme, poškodbe ali zaradi mikrobne okužbe. Je prehodno stanje med vnetimi dlesnimi in periodontitisom (kronično vnetje, izguba zob). Zelo težko je napovedati, ali bo gingivitis napredoval do periodontitisa ali ne, saj je le-to odvisno tudi od navad posameznika, okolja, gmotnega stanja in končno tudi genetske zasnove.

 

Výsledek obrázku pro gingivitis

Gingivitis se lahko začne v dveh do štirih dneh z majhno razjedo, ki je vidna le pri histološkem pregledu, sočasno s kopičenjem zobnih oblog, ki so lahko posledica slabe ustne higiene. V tej razjedi nastane oteklina zaradi zastajanja tekočin, tu se kopičijo vnetne celice in  nalagajo mikrobi (Candida sp., Streptococcus sp. itd.). Če se stanje ne začne nadzorovati, se edem povečuje, vključi se vse več vnetnih celic in stopnja bolezni hitro napreduje, saj lahko že po dveh dneh začetne stopnje preide v napredovano. K temu pripomore tudi kajenje, prekomerno uživanje alkohola, poškodbe (travma), operativni posegi in stanje po njih, kontracepcija, ter redno jemanje steroidnih hormonov bodisi zaradi drugih bolezni bodisi zaradi športa.

Zavedati se moramo, da pomembno vlogo igra tudi dogajanje v človeškem organizmu. Znano je, da nihanja v nivoju spolnih hormonov povzroča večjo dovzetnost za razvoj gingivitisa. To se še posebej dogaja v času pubertete, nosečnosti, menstruacije.

 

KAKŠNI SO SIMPTOMI

– krvavenje iz dlesni pri ščetkanju in nitkanju,
– spremenjena barva dlesni iz zdrave rožnate v rdečo,
– mehke, otekle, napihnjene dlesni,
– bolečine v dlesnih,
– spremembe v medzobnih prostorih.

 

KUŽNOST IN PRENAŠANJE

Gingivitis se lahko prenaša s slino, ščetko, in drugimi predmeti, ki jih je za ustno higieno uporabljala kužna oseba.

 

KAJ SO SPROŽILNI DEJAVNIKI

  • dolga neredna in slaba ustna higiena,
  • kopičenje zobnega kamna,
  • nezdravljeno vnetje,
  • pomanjkanje vitamina C,
  • kronične bolezni (sladkorna bolezen, okužba z virusom HIV, srčno-žilne bolezni),
  • levkemija,
  • dolgotrajni čustveni stres.

 

KAJ STORITI, DA SE ZNEBIMO GINGIVITISA

Ker je gingivitis napredovala stopnja osnovnega vnetja, je dobro da pomoč poiščemo pri zdravniku in farmacevtu. Ta nam bo svetoval ustrezne posege (odstranitev zobnega kamna), kakor tudi ustrezno terapijo (antibiotiki, antimikotiki, ustne vodice, eterična olja, zobne paste). Pri tem je zelo pomembno, da veliko lahko storimo sami z rednimi obroki zdrave hrane, redno ustno higieno (ščetkanje 3 x na dan, ščetkanje jezika, pravilna uporaba zobne nitke), izogibanjem stresu in s počitkom.

 

OROXID pomaga pri vnetju dlesni / gingivitisu

 

OROXID oralna raztopina 250 ml & oralno pršilo 100 ml

 

OROXID  je raztopina, ki se uporablja za vzdrževanje ustne higiene in zdravih dlesni ter kot pomoč pri vnetnih stanjih v ustni votlini. Priporoča se kot dopolnitvena ustna higiena pri fiksnih zobnih aparatih, delnih protezah, fiksnih protetičnih nadomestkih (prevleke, mostički) in zobnih vsadkih. Izboljšuje rezultate ustne higiene pri ljudeh z ortodontskimi nepravilnostmi, ki otežujejo običajno zobno higieno. OROXID lahko pomaga pri preprečevanju nastanka zobnih oblog, obarvanosti zob in zadaha. Pomaga tudi pri zmanjševanju oblog na jeziku in ustni sluznici.

OROXID forte je namenjena intenezivnejši ustni higieni ter preprečevanju in lajšanju bolezni obzobnih tkiv, kot so npr. razdražene, krvaveče in vnete dlesni. Pomaga pri lajšanju gingivitisa, periodontitisa ali vnetij po poškodbah dlesni zaradi operacijskih posegov ali puljenja zob.

OROXID sensitiv je namenjen vsakodnevni ustni higieni. Primeren je za dolgotrajnejšo uporabo in pri ljudeh z občutljivo ustno sluznico. Priporoča se kot vsakodnevna ustna higiena zlasti pri ljudeh, ki so nagnjeni k nastanku vnetnih sprememb v ustni votlini (kadilci, bolniki s sladkorno boleznijo, posamezniki z oslabljenim imunskim sistemom ipd.).

OROXID oralno razpršilo ali raztopino uporabite dva do trikrat dnevno med ali po ščetkanju zob.

 

ZAKAJ JE OROXID DRUGAČEN OD DRUGIH DOSEGLJIVIH IZDELKOV?

OROXID je inovativen medicinski pripomoček za vsakodnevno ali intenzivnejšo ustno higieno in nego dlesni. Ne vsebuje klorheksidina in alkohola ter je primeren tudi za otroke in ljudi z občutljivo sluznico.

Prinaša novi princip delovanja na osnovi aktivnih kisikovih spojin, ki ciljano odstranjujejo škodljive mikroorganizme, ustno sluznico in dlesni pa oksigenirajo, regenerirajo in zdravijo. Aktivna oblika kisika se sprošča kot niz drobnih mehurčkov, ki se lahko čuti kot blago penjenje v ustih. Sproščanje aktivnega kisika in pojav penjenja pripomorejo k mehanskemu čiščenju in odstranjevanju bakterijskih žarišč, ognojkov in oblog na jeziku.

 


Share This