VNETE DLESNI / KRVAVEČE DLESNI

Če ne skrbimo za ustno higieno, se v ustni votlini kopičijo mikrobi, ki so odgovorni za bolezenske spremembe. Pri tem igra ključno vlogo slina, ki še posebej zastaja spodaj ob sekalcih, kjer se zaradi nalaganja mikrobnih biofilmov tvori zobni kamen. Mikrobi namreč niso nedejavni, ampak izločajo številne spojine, encime, ki pripomorejo k razgradnji zobne sklenine in vse večjemu razraščanju mikrobov. V omenjenem procesu ima pomembno vlogo pH ustne votline. Kisel pH načenja zobno sklenino, ki je tako še bolj ranljiva za mikrobno delovanje. Ob delovanju vseh teh dejavnikov pride do vnetja.

 

KAKŠNI SO SIMPTOMI

  • krvavenje ob ščetkanju,
  • pordele dlesni,
  • žepki z ognojki,
  • občutljive dlesni in zobje na dotik

    krvavenje ob ščetkanju

KUŽNOST IN PRENAŠANJE

Vnetje se lahko prenaša s slino, ščetko, in drugimi predmeti, ki jih je za ustno higieno uporabljala kužna oseba.

 

KAJ SO SPROŽILNI DEJAVNIKI

Slaba ustna higiena, stres, oslabljenost imunskega sistema zaradi premalo počitka ter slaba in neredna prehrana so najpogostejši sprožilci vnetja. Do vnetja lahko pride tudi zaradi stika z neavtohtonimi bakterijami, kadar potujemo na druge kontinente in v druge države.

Bolniki s kroničnimi boleznimi (sladkorna bolezen, rak, okužba z virusom HIV, srčno-žilne bolezni) so tveganju vnetja dlesni še bolj izpostavljeni zaradi oslabljenega imunskega sistema. Prav ti ljudje se velikokrat znajdejo v začaranem krogu, saj vnete dlesni, prikrita zobna gniloba, okužba z glivico Candida albicans, pripomorejo, da se sladkorna bolezen in srčno-žilne bolezni še poslabšajo. Tako morajo kronični bolniki še posebej dobro nadzorovati stanje v ustni votlini in se truditi za redne preventivne ukrepe in higieno.

 

KAJ STORITI, DA SE ZNEBIMO VNETJA

Poleg skrbne ustne higiene lahko na mikrookolje v ustih vplivamo tudi sami: z izbiro zdrave hrane, ki je pretežno bazična in nepredelana (predvsem sadje in zelenjava, izogibanje cvrti hrani, mesu, mlečnim izdelkom), izogibanjem kajenju, stresu in zadostnim počitkom. Vse to so faktorji, ki pripomorejo k zdravemu mikrookolju ustne votline. Pomembno je, da se izognemo omenjenim dejavnikom tveganja, jemo zdravo in pijemo dovolj vode.

Zelo pomembno je, da najprej poskrbimo za dobro ustno higieno in se poslužujemo izdelkov, ki lajšajo vnetje (ustne vodice, eterična olja, čaji ipd).

 

OROXID pomaga pri vnetju dlesni

OROXID oralna raztopina 250 ml & oralno pršilo 100 ml

 

OROXID  je raztopina, ki se uporablja za vzdrževanje ustne higiene in zdravih dlesni ter  kot pomoč pri vnetnih stanjih v ustni votlini. Priporoča se kot dopolnitvena ustna higiena pri fiksnih zobnih aparatih, delnih protezah, fiksnih protetičnih nadomestkih (prevleke, mostički) in zobnih vsadkih. Izboljšuje rezultate ustne higiene pri ljudeh z ortodontskimi nepravilnostmi, ki otežujejo običajno zobno higieno. OROXID lahko pomaga pri preprečevanju nastanka zobnih oblog, obarvanosti zob in zadaha. Pomaga tudi pri zmanjševanju oblog na jeziku in ustni sluznici

OROXID forte je namenjena intenezivnejši ustni higieni ter preprečevanju in lajšanju bolezni obzobnih tkiv, kot so npr. razdražene, krvaveče in vnete dlesni. Pomaga pri lajšanju gigivitisa, periodontitisa ali vnetij po poškodbah dlesni zaradi operacijskih posegov ali puljenja zob.

OROXID sensitiv je namenjen vsakodnevni ustni higieni. Primeren je za dolgotrajnejšo uporabo in pri ljudeh z občutljivo ustno sluznico. Priporoča se kot vsakodnevna ustna higiena zlasti pri ljudeh, ki so nagnjeni k nastanku vnetnih sprememb v ustni votlini (kadilci, bolniki s sladkorno boleznijo, posamezniki z oslabljenim imunskim sismom ipd.).

OROXID oralono razpršilo ali raztopino uporabite dva do trikrat dnevno med ali po ščetkanju zob.

 

ZAKAJ JE OROXID DRUGAČEN OD DRUGIH DOSEGLJIVIH PROIZVODOV?

OROXID je inovativen medicinski pripomoček za vsakodnevno ali intenzivnejšo ustno higieno in nego dlesni. Ne vsebuje klorheksidina in alkohola ter je primeren tudi za otroke in ljudi z občutljivo sluznico.

Prinaša novi princip delovanja na osnovi aktivnih kisikovih spojin, ki ciljano odstranjujejo škodljive mikroorganizme, ustno sluznico in dlesni pa oksigenirajo, regenerirajo in zdravijo. Aktivna oblika kisika se sprošča kot niz drobnih mehurčkov, ki se lahko čuti kot blago penjenja v ustih. Sproščanje aktivnega kisika in pojav penjenja pripomorejo k mehanskemu čiščenju in odstranjevanju bakterijskih žarišč, ognojkov in oblog na jeziku.

 


Share This