AFTE (AFTOZNE RAZJEDE)


Afte, ki jim strokovno pravimo rekurentni aftozni stomatitis, so ena najpogostejših oblik razjed, ki nastanejo v ustni votlini. Velikost lezije je v območju od 2 do 20 mm. Običajno so boleče, pekoče in izjemno občutljive, ovirajo normalno hranjenje, včasih tudi govorjenje. Lezije se pogosto ponavljajo. Afte so pogost pojav, za katerim trpi 20% do 50% odstotkov ljudi. Pogostejše so pri ženskah in najstnikih, najverjetneje zaradi hormonskih sprememb ter pozimi in spomladi.

 

KAKŠNI SO SIMPTOMI

  • ponavljajoče se epizode ovalnih ali okroglih površinskih razjed na sluznici
  • rumenkasto bele papile z značilno rdečo obrobo na sluznici
  • žarišča so boleča, zlasti ob stiku s kislimi živili
  • pojavijo se lahko otekli limfni vozliči ali bezgavke in povišana telesna temperatura

 


OROXID pomaga pri aftozni razjedi

 

KUŽNOST IN PRENAŠANJE

Afte niso nalezljive. Izbruhnejo lahko pri vsakomur, ne glede na spol in starost. Oblikujejo se v ustni votlini, na jeziku, notranji strani ustnice, lica ali na dlesnih.

 

KAJ SO SPROŽILNI DEJAVNIKI

Aftozne razjede so posledica alergijskih reakcij (zapoznele preobčutljivost) na mukopolisaharide, ki jih proizvajajo bakterije pri prehajanju v zrele oblike. Pogosto so povezane z nekaterimi zobozdravstvenimi posegi, stresom in hormonskimi spremembami. V primeru nenehnega ponavljanja lahko gre za prikrite zdravstvene težave, npr, alergije na hrano, intoleranca na gluten, pomanjkanje vitamina B12 ali sistemske bolezni, kot so ulcerozni kolitis, Crohnova bolezen…

Sprožilci nastanka razjed so lahko tudi kemični dražljaji, kot je natrijev lauril sulfat, ki ga najdemo v večini zobnih past in ustnih vod, ali  kisla živila, kot so limona, ananas, pomaranče, jagode, kis, mleko, gorčica in nekatera žita.

 

KAJ STORITI, DA SE ZNEBIMO AFTOZNIH RAZJED

Aftozne razjede se celijo zelo počasi. Manjše lahko  izginejo spontano po 2 tednih, brez zdravljenja. V primeru velikih in stalnih aft pa je treba simptomatiko nadzorovati z uporabo ustreznih metod in izdelkov. Uporabijo se lahko zdravila na recept kot so Kenalog, Orabaza (glavna sestavina: triamcinolon acetonid) ali ustne vode, laserska svetloba ter dodatki za prekrivanje bolečega dela sluznice s propolisom ali hialuronsko kislino v obliki gela.

Med zdravljenjem je priporočljivo uživanje probiotikov ali jogurta ter dodatkov vitamina B-12 (1000 mikrogramov vsak večer pred spanjem). Izogibati se je potrebno začinjeni hrani, sladkim prigrizkom, kislim jedem (vključno z vinom) ter uporabi zobne paste, ki vsebuje natrijev lauril sulfat.

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

OROXID pomaga pri aftoznih razjedah

Uložit

Uložit

OROXID oralna raztopina 250 ml & oralno pršilo 100 ml

 

OROXID  je raztopina, ki se uporablja za vzdrževanje ustne higiene in zdravih dlesni ter kot pomoč pri vnetnih stanjih v ustni votlini. Priporoča se kot dopolnitvena ustna higiena pri fiksnih zobnih aparatih, delnih protezah, fiksnih protetičnih nadomestkih (prevleke, mostički) in zobnih vsadkih. Izboljšuje rezultate ustne higiene pri ljudeh z ortodontskimi nepravilnostmi, ki otežujejo običajno zobno higieno. OROXID lahko pomaga pri preprečevanju nastanka zobnih oblog, obarvanosti zob in zadaha. Pomaga tudi pri zmanjševanju oblog na jeziku in ustni sluznici.

OROXID forte je namenjen intenzivnejši ustni higieni ter preprečevanju in lajšanju bolezni obzobnih tkiv, kot so npr. razdražene, krvaveče in vnete dlesni. Pomaga pri lajšanju gingivitisa, periodontitisa ali vnetij po poškodbah dlesni zaradi operacijskih posegov ali puljenja zob.

OROXID sensitiv je namenjen vsakodnevni ustni higieni. Primeren je za dolgotrajnejšo uporabo in pri ljudeh z občutljivo ustno sluznico. Priporoča se kot vsakodnevna ustna higiena zlasti pri ljudeh, ki so nagnjeni k nastanku vnetnih sprememb v ustni votlini (kadilci, bolniki s sladkorno boleznijo, posamezniki z oslabljenim imunskim sistemom, ipd.).

OROXID oralno razpršilo ali raztopino uporabite dva do trikrat dnevno med ali po ščetkanju zob.

 

ZAKAJ JE OROXID DRUGAČEN OD DRUGIH DOSEGLJIVIH IZDELKOV?

OROXID je inovativen medicinski pripomoček za vsakodnevno ali intenzivnejšo ustno higieno in nego dlesni. Ne vsebuje klorheksidina in alkohola ter je primeren tudi za otroke in ljudi z občutljivo sluznico.

Prinaša novi princip delovanja na osnovi aktivnih kisikovih spojin, ki ciljano odstranjujejo škodljive mikroorganizme, ustno sluznico in dlesni pa oksigenirajo, regenerirajo in zdravijo. Aktivna oblika kisika se sprošča kot niz drobnih mehurčkov, ki se lahko čuti kot blago penjenje v ustih. Sproščanje aktivnega kisika in pojav penjenja pripomorejo k mehanskemu čiščenju in odstranjevanju bakterijskih žarišč, ognojkov in oblog na jeziku.

 


Share This