Če želite uporabiti ustno vodico kot del vaše dnevne ustne higiene, je pomembno vedeti, kaj sploh je ustna vodica in čemu je namenjena.
Ustna vodica ne nadomešča uporabe zobne ščetke. Glavna naloga večine ustnih vodic je, da osvežijo zadah in pomagajo zaščititi zobe pred kislinami, ki jih povzročijo bakterije v zobnih oblogah. Nekatere bolj kakovostne lahko pomagajo pri odpravi glivičnih okužb ali gingivitisa.
Ustna vodica ima lahko številne koristi, vendar to ne velja za vse ustne vodice, ki so na voljo na trgu. Preden sežete po ustni vodici, si vzemite čas, da spoznate prednosti in slabosti nj

Prednosti uporabe ustne vodice

Lahko pomaga proti kariesu
Ustna vodica lahko pomaga izpirati bakterije, ki se sicer držijo zob in prispevajo k njihovem razpadu. Če ustna vodica vsebuje fluoride, vam daje dodatno zaščito proti kariesu, tako da pomaga krepiti zobno sklenino.
Lahko pomaga vzdrževati zdrave dlesni
Ker ustna vodica pomaga izpirati bakterije, to pomeni, da se bakterije manj verjetno zadržujejo okrog dlesni in povzročijo vnetje, okužbo ali bolezni dlesni.
Lahko pomaga pobeliti zobe
Nekatere ustne vodice lahko pomagajo odstraniti obarvanost zob in prispevati k lepšemu videzu.
Osveži vaš zadah
Slab zadah je lahko kar velika nadloga. S pomočjo dobre ustne higiene in uporabe ustne vodice si lahko pomagamo pri tem.
Lahko pomaga pri celjenju ran in ustnih razjed
Rane ali ustne razjede so neugodne in boleče. S pomočjo ustne vodice lahko pripomoremo k hitrejšemu celjenju ran ter zatiranju vnetnih bakterij.

Zelo pomembno je, da veste, da te koristi niso zgolj posledica uporabe ustne vodice. K takšnim dolgoročnim rezultatom pripomore splošna ustna higiena, ki vključuje tudi ščetkanje in nitkanje.

Slabosti uporabe ustne vodice

Lahko povzroči draženje

Ustne vodice z visoko vsebnostjo alkohola imajo lahko močne antibakterijske lastnosti, vendar hkrati   tudi dražijo tkiva v ustih in celo otežujejo celjenje ran ali ustnih razjed.
Lahko vsebuje sestavine, ki so škodljive telesu
Nekatere ustne vodice vsebujejo sestavine, ki so škodljive, če jih pogoltnete. To je pomemben razlog, zakaj ustne vodice običajno ne priporočamo za uporabo pri otrocih, mlajših od šestih let.
Lahko izsuši sluzico
Redna ali prekomerna uporaba ustnih vodic na osnovi alkohola lahko izsuši sluznico, kar povzroči občutljivost zob, slab zadah in celo karies.

To pa so nekatere od kemikalij, ki jih najdemo v mnogih današnjih ustnih vodicah (tipične aktivne sestavine):

  • Klorheksidin – po študiji, objavljeni v Journal Free Radical Biology in Medicine, uporaba ustne vodice, ki vsebuje klorheksidin dvakrat na dan, vpliva na povečan krvni tlak. To povečanje lahko povzroči hude srčne bolezni. Razlog je v tem, da klorheksidin uniči tudi “dobre” bakterije, ki so odgovorne za sproščanje krvnih žil.
  • Alkohol – negativno vpliva na sluznico, saj jo izsuši in tudi zmanjša količino sline, kar prispeva k neželenemu slabemu zadahu. Dental Journal of Australia je našel zadostne dokaze, da povečuje tveganje za nastanek raka v ustih, glavi in ​​vratu.
  • Hexetidine (oraldene) – če pride do prevelikega zaužitja, lahko povzroči strjevanje krvi v delih možganov, ki nadzorujejo senzorične in nevronske funkcije, kar vodi v njihovo odpoved. Lahko povzroči tudi nestabilen srčni utrip in alergijske reakcije.
  • Benzalkonijev klorid (alkildinetilbenzilamonijev klorid in ADBAC) – Gre za alergen in je strupen za ljudi. Povzroča draženje kože in sluznice ter celo smrt, kadar ga zaužijemo.

Ko kupujete ustno vodico je, glede na zgoraj povedano, potrebno paziti, da ne vsebuje sestavine, ki nam škodujejo.

Viri:
https://livingtraditionally.com
https://www.rifkindental.com/blog/use-mouth-wash

Ustna vodica, ki ji lahko zaupate – OROXID

Če želite ustno vodico, ki je povsem varna in ne vsebuje nevarnih sestavih, kot sta alkohol in klorheksidin, vam priporočamo Oroxid ustno razstopino.

Oroxid je inovativen medicinski pripomoček za vzdrževanje ustne higiene in zdravih dlesni ter kot pomoč pri vnetnih stanjih v ustni votlini.

Z ustno razstopino Oroxid, si boste lahko pomagali tudi pri različnih težavah v ustni votlini:
1. občutljivimi zobmi
2. vnetjem dlesni
3. aftami
4. krvavečimi dlesnimi
5. zobnimi oblogami
6. paradontozo
7. ustnim zadahom
8. obarvanostjo zob
9. zobnim kamnom
Več o OROXID ustni vodici si preberite tukaj >> http://bit.ly/oroxidor

 

 

Share This
Vpišite vaš e-naslov in se naročite na e-novice
Naroči
Strinjam se, da ENIKAM d.o.o., do preklica, na zgornji elektronski naslov posreduje elektronske novice.